Tel.: +3630/59-559-42           e-mail: info@nyarfadent.hu

1946488

Tel.: +3630/59-559-42          

Parodontológia – Az Igazi Csapatmunka

A parodontológia az a fogászati szakterület, amely a fogágy betegségeinek megelőzésével és kezelésével foglalkozik. A fogágyat érintő betegségeknek széles a skálája, az ínyvérzéstől kezdve, a fogelvesztéshez vezető fogágybetegségig. A megelőzésben és a hatékony kezelésben rendkívül fontos szerepe van a parodontológusoknak, akiknek feladata, hogy segítsenek megőrizni a fogak és az íny egészségét.

A fogorvosok kiemelt fontosságú szerepe, hogy időben észrevegyék és tájékoztassák pácienseiket a fogágybetegségről. Ennek köszönhetően az érintettek már az első tüneteknél parodontológus szakemberhez kerülhetnek, így elkerülhetőek a súlyosabb szövődmények és a fogvesztés.

A fogorvosok és a parodontológusok bizalmi együttműködése kiemelten fontos, hiszen a jövő a szakorvoslásé.

Parodontitis – Fogágybetegség

A parodontitis egy gyakori, ámde kevéssé ismert betegség, amely a fogágyban kialakuló gyulladásos folyamat miatt alakul ki. Ha nem kezelik időben, a fog tartószerkezete megsérül, és a fogak meglazulnak, amely fogvesztéshez vezethet. A parodontitis olyan komoly következményekkel járhat az egész szervezetre nézve, mint a cukorbetegség súlyosbodása, szív- és érrendszeri problémák vagy akár koraszülés.

A fogágybetegség kezelése fontos lépés a fogak megmentése érdekében. A kezdeti stádiumokban a rendszeres fogkőeltávolítás és az alapos otthoni szájhigiéniai kezelés hatékony lehet. Azonban súlyosabb esetekben szükség lehet parodontális műtétekre, csontpótlásra vagy akár implantátumokra is.

blog 077

Figyelj a tünetekre!

A fogágybetegség kezdetben jellemzően kevés tünettel járnak, így sokszor csak egy szakember képes időben felismerni azokat. Azonban vannak olyan jelek, amelyekre figyelve időben észrevehetjük a problémákat, így érdemes feltennünk magunknak bizonyos kérdéseket.

 • Fél éven belül voltam alapos fogkőeltávolításon?
 • Van implantátumom, milyen az “íny” körülötte?
 • Fogmosáskor vérzik az ínyem?
 • Reggelente kellemetlen a leheletem?
 • Vándorolnak a fogaim?
 • Van valahol ahol visszahúzódott az ínyem?
 • Rések lettek a fogaim közt?
 • Családban előfordult
 • “Kipotyogtak a fogaim” elmesélés?
 • Van a családban 50-60 éves korára fogatlan szülő/nagyszülő?
 • Látható elváltozások az ínyen (duzzadt, vörös szín, könnyen vérzik) a fogkő- és lepedékképződés láthatóvá válik?

A parodontológia fontos szerepet játszik a fogak és az íny egészségének megőrzésében. Időben elvégzett szájhigiéniai kezelések és a parodontális terápiák segítenek megelőzni és kezelni a fogágybetegségeket, valamint megtartani a fogak stabilitását és esztétikus megjelenését.

Várunk szeretettel a NyárFa Dent fogászatban, hogy mosolyod mindig csillogjon!

További bejegyzéseink

Mit érdemes tudnod a fogfehérítésről?

A fogfehérítés egy rendkívül nagy népszerűségnek örvendő szájhigiéniai szolgáltatás. Épp ezért pácienseink, fogorvosi rendelőnkben különböző fogfehérítési módszerek közül választhatják ki számukra megfelelőt. Akár már a 1-1,5 órás kezelés alatt is látványos eredmény érhető el.