Tel.: +3630/59-559-42           e-mail: info@nyarfadent.hu

1946488

Tel.: +3630/59-559-42          

Mit érdemes tudni a fogimplatátumokról?

A fogimplantátumokat olyan esetekben érdemes alkalmazni, amikor egy páciens egy vagy több fogát elveszítette, és szeretné pótolni őket egy stabil, időtálló megoldással. A beültetett implantátumok tulajdonképpen kis csavarok, amelyeket az állcsontba helyezünk be a művelet során, ezekre kerül a protézis vagy a korona. De ne szaladjunk ennyire előre, először járjuk körbe a fogimplantátumok világát!

Mikor van szükség fogimplantátumra?

Ahogy fentebb írtuk, a leggyakoribb eset az, amikor fogimplantátumot ültetünk be egy-egy elvesztett fog esetén. Nincs különbség abban, hogy egy, vagy több hiányát kell pótolnunk, mindegyik megoldható. Úgy is bátran alkalmazható a fogimplantátum, ha az egyik fog a fogsor közepéről, a másik fog pedig az állkapocs hátrábbi részéről hiányzik. 

Manapság fogászati implantációnak köszönhetően gyorsan, közvetlenül a foghiány helyére készíthető egy rendkívül időtálló, kiváló minőségű rögzített fogpótlás, vagyis fogimplantátum. Ennek előnye, hogy nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására, tehát nem nyúlunk hozzá az egészséges fogakhoz, ami nagy előnye a foghíddal szemben. Szerencsére a fogimplantátumok beültetésének sikeressége 95-98% közötti, ugyanis egy egészséges állkapocsba remekül beépülnek a behelyezett kiegészítők. Mai tudás és tapasztalat mellett, már vétek lecsiszolni két egészséges fogat.Mivel páciensenként eltérő az állcsont formája az implantátumok szempontjából, így nagy szakmai tudást és tapasztalatot igényel a fogászati implantáció. A NyárFa Dentnél erre nagy hangsúlyt helyezünk, így minden esetben egyéni felmérést és digitális kezelési tervet készítünk a páciensek számára. Ezek a fogpótlások, valamint a fogászati implantátumok készítése, illetve felhelyezése is nagy odafigyelést igényel. Ha nem megfelelő szakemberre végeztetjük el ezt, maga az implantátum nem lesz tartós, és sok bosszúsággal jár majd a behelyezése és ápolása.  Ezáltal rendkívül fontos a megfelelő, kellő jártassággal rendelkező szakember kiválasztása a kezelés megkezdése előtt.

pexels pavel danilyuk 6812531

Milyen egészségügyi problémákat előzhet megy egy fogimplantátum?

A foghiány, amellett, hogy önbizalomhiányt okos egy páciensél, számtalan egészségügyi kockázattal is jár. Ha nincs megfelelően, időben kezelve, nem épül be a helyére egy fogimplantátum, akkor az egészséges fogak épségét és funkcionalitását is veszélyeztetheti. Ennek köszönhetően az elvesztett fogak helyén üres tér marad, ez pedig a szomszédos fogak vándorlását indíthatja el, ami könnyen gyulladáshoz vezethet. Emellett fentáll a fogszuvasodás veszélye is, hiszen a fog helyére ételmaradékok szorulhatnak, amelyek a szomszédos fogak állapotát könnyen elronthatják. Akár egyetlen fog elvesztése is felboríthatja a megfelelő rágófunkciókat, ami ízületi fájdalmat és emésztőrendszeri problémák kialakulását is okozhatja.

Mikor alkalmazzuk a fogimplantátumokat?

Milyen esetekben érdemes felkeresni a NyárfaDent csapatát egy fogimplantátum behelyezésére? Lássuk, melyek a leggyakoribb helyzetek:

  1. Hiányzó fogak pótlása: Ha egy vagy több fog hiányzik a páciens állkapcsában, akkor ezt implantátumok segítségével pótolhatjuk, anélkül, hogy a szomszédos fogakat be kellene csiszolni.
  2. Stabil protézisrögzítés: Ritkább eset, de van az a helyzet, hogy fogimplantátumokat alkalmazunk teljes fogpótlás esetén. Ilyen helyzetben inkább a kivehető műfogak jelentenek megoldást, de egy fogimplantátumra rögzített protézis is rendkívül stabil megoldást nyújt a kialakult problémára.
  3. Csontvesztés megelőzése: Meglepő, de a fogimplantátumok beültetése segíthet megelőzni az állcsont csökkenését vagy csontvesztést a hiányzó fog területén. Az implantátumok stimulálják az állcsontot, így megelőzve a további fogak elvesztését.

bogdan condr q1KLbswF70Y unsplash

Fontos megjegyeznünk, hogy nincs mindenkinek szüksége fogimplantátumra, van, hogy egy foghíd, vagy egy fogszabályozó jobb megoldást nyújt. Ez egy komoly, sebészeti műtét, ami nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel, ezért is érdemes tájékozódni, mielőtt bármit is csinálnának a fogsorunkkal. A NyárFa Dent csapata körültekintően megvizsgálja az érkező pácienseket és a helyzet felmérése után javaslatot tesz a további kezelésre, legyen szó fogimplantációról, vagy bármilyen más beavatkozásról.

További bejegyzéseink

Mindent az orvosi fogfehérítésről!

Az orvosi fogfehérítés nem egy bonyolult művelet. Rendkívül egyszerű, mindennapos beavatkozás, aminek hatására hófehér fogakkal térhetsz haza a rendelőből. Sokkal tartósabb, mint az otthoni, házi praktikák, ám sok a vele kapcsolatos tévhit is. Bemutatjuk most, mire kell számítanod, ha emellett döntesz.

Mindent a bölcsességfogakról!

Miért érdemel kitüntetett figyelmet a bölcsességfogunk, amit tulajdonképpen nem is használunk? Az evolúció során sokat változott az emberek állkapcsa. Míg régen a legtöbbjüknek elegendő hely volt ahhoz, hogy a bölcsességfogaik megfelelően kinőjenek, manapság már legtöbbjüknek jóval kisebb és keskenyebb az állcsontja, így a plusz fogak kevésbé férnek el. Mit érdemes tudni az eltávolításáról és a helyes kezelésükről?

Az all-on-4 implantátum előnyei és felhelyezése

Több mint 30 éve bizonyítja hatékonyságát az all-on-4 implantációs technika, amely idő – és anyagbeli megtakarítást is eredményez. Sajnos sokan félnek a beavatkozástól, ugyanis például elsorvadt csont hiánya miatt nem mernek belevágni egy hosszadalmas és drága csontpótlásos-implantációs procedúrába. Az all-on-4 kezelés éppen ezeknek a pácienseknek lett kitalálva, hiszen egyetlen műtéttel, akár jelentős csonthiány esetén is alkalmazható.