Tel.: +3630/59-559-42           e-mail: info@nyarfadent.hu

1946488

Tel.: +3630/59-559-42          

Parodontológia

parodontológia NyárFa Dent fogágbetegség kezelése Győr

Parodontológia, az igazi csapatmunka

Dr. Szentléleky Eszter
parodontológus szakorvos = 5 év egyetemi képzés +3 év szakképzés + 5 év egyetemi oktatás

Mit vár el Eszter a fogorvos kollégáktól?

 • Hogy a fogorvosok időben észrevegyék és tájékoztassák pácienseiket a fogágybetegségről.
 • Hogy hozzá, mint szakorvoshoz, ne a végstádiumban kerüljenek a páciensek.
 • Hogy bizalmon alapuló betegbeutalás működjön magán fogorvoslás területén is, hisz a jövő a szakorvoslásé!

Fogágybetegségek kialakulása csak nagyon kevés ember esetében jár fájdalommal. Ezért nagy felelőssége van a fogorvosoknak, hogy még
időben fel tudja ismerni a bajt és kezelheti azt, mielőtt komoly betegség, fogelvesztés alakulna ki belőle.

 

Mi az a parodontológia?

paradontológia

A parodontológia a fogászat azon szakága, amely a fogágy betegségeinek megelőzésével és gyógyításával foglalkozik. A fogágyat érintő betegségeknek széles a skálája, az ínyvérzéstől kezdve, a fogelvesztéshez vezető fogágybetegségig.

Figyelj a tünetekre! Tedd fel a kérdést!

 • Fél éven belül voltam alapos fogkőeltávolításon?
 • Van implantátumom, milyen az “íny” körülötte?
 • Fogmosáskor vérzik az ínyem?
 • Reggelente kellemetlen a leheletem?
 • Vándorolnak a fogaim?
 • Van valahol ahol visszahúzódott az ínyem?
 • Rések lettek a fogaim közt?
 • Családban előfordult
 • “Kipotyogtak a fogaim” elmesélés?
 • Van a családban 50-60 éves korára fogatlan szülő/nagyszülő?
 • Látható elváltozások az ínyen (duzzadt, vörös szín, könnyen vérzik)
  a fogkő- és lepedékképződés láthatóvá válik?

Parodontológia - Ritkán hallodt, örökletes hajlamosító tényezőkkel bíró betegség, amely a magyar lakosság 80%-át érinti.

paradontológia

A szájüregben évekig fennálló, sokszor teljesen tünetmentes gyulladást okozó baktériumok a keringésbe jutva elősegítik:

 • a cukorbetegség súlyosbodását,
 • a szív- érrendszeri problémák kialakulását, kórképek súlyosbítását
 • koraszülést
 • góctüneteket.

A fogágygyulladás az egész szervezetre negatív hatással van és befolyásolhatja egyes szervek megfelelő működését.

Mi az a fogágybetegség és hogyan alakul ki?

A fogágybetegség ugyanolyan góc, mint az elhalt fog vagy a krónikus mandulagyulladás, stb.

A fogágyat érintő betegségek legnagyobb százalékát a fogakon megtapadt lepedékben és fogkőben lévő baktériumok okozzák. Ezek a káros baktériumok a fogágyban gyulladást idézhetnek elő, ami elsősorban az ínyt érinti. Ebben az esetben beszélünk ínygyulladásról, melynek legjellemzőbb tünete a fogínyvérzés. Az arra hajlamos egyéneknél azonban a gyulladásos folyamat nemcsak az ínyre korlátozódik, hanem ráterjedhet a mélyebb szövetekre, a fog tartószerkezetére is. Ebben az esetben beszélünk fogágybetegségről, más néven parodontitisről. A kialakult gyulladás következményeként a foggyökeret körülvevő csont fokozatosan leépül, a fog stabilitása csökken, amely kezelés nélkül a fog elvesztését eredményezheti. Ahogy a fog tartószerkezete pusztul, a gyökérfelszín és az íny közötti kapcsolat megszűnik és úgynevezett tasakok alakulnak ki. Az tasakokban kialakuló fogkőben megtapadó baktériumok állandó gyulladást tartanak fenn, melynek nemcsak a fog tartószerkezetére, de az egész szervezetre káros hatása van.
Tévhit, hogy ha nem húzódik vissza az íny a fogakról, akkor nincs fogágybetegség, nincs mély tasakom! A gyulladt íny megduzzad, megnagyobbodik és elfedi a problémát a laikus szemek előtt!

KEP5
paradontológia

Dohányosok figyelem! A tünetek fedve maradnak a nikotin hatása miatt. Sürgős kontroll szükséges!

Milyen tényezők segítik a fogágybetegség kialakulását?

Örökletes hajlam: ilyenkor a fogágy természetes védekezőképessége csökkent, így nehezebben tud védekezni a gyulladásost okozó baktériumok ellen.

Szerzett okok: a nem megfelelő tisztítás miatt kialakult lepedék, majd az ebből létrejövő fogínygyulladás, súlyosbodó esetben fogágygyulladás.

Külső tényezők: bizonyos szív-és epilepszia gyógyszerek, fogamzásgátlók fokozhatják a fogágybetegség kialakulásának kockázatát. A rendszeres dohányzás -dohányosok kezelesre is rosszabbul reagálnak, rosszabb a gyógyulás, nagyon fontos tényező- szerepet játszik az ínygyulladás, fogágy gyulladásának kialakulásában.
Irritáló tényezők: rosszul záródó tömésen, elálló fogpótlásokon a lepedék jobban meg tud tapadni, a tisztítás nehezebb, így könnyebben alakul ki ezeken a területeken gyulladás. Egyéb tényezők: Fogágybetegségre való hajlamot fokozza még a cukorbetegség, a helytelen táplálkozás.

 

Parodontitis és fogászati implantátumok

paradontológia

Fontos tudni, hogy a parodontitis nem csak a saját (természetes) fogakkal rendelkező pácienseknél, hanem implantátumok esetében is előfordulhat a fognyak környékén. A nem megfelelő tisztítás szintén gyulladáshoz vezet. Ebből kifolyólag javasoljuk, hogy kollégáink tanácsait követve mindig fordítson gondot az alapos, rendszeres fogmosásra!
Tökéletes fogápolás nincs, de ahhoz közeli lehetséges! Egyénre szabott otthoni szájápolási trükkökkel tudnak segíteni dentálhigiénikusaink NEKED!

Kismamák, figyelem!

Fogkőeltávolítás - professzionalis dentalhigiénia NyárFa Dent

Terhességi ínygyulladás fő oka a hormonális változás, emiatt a kismamáknak fokozottan figyelni kell a helyes szájhigiénia, illetve a rendszeres fogkőeltávolításra!

A szájüregben évekig fennálló, sokszor teljesen tünetmentes gyulladást okozó baktériumok a keringésbe jutva várandósság során megnövelik a koraszülés és az alacsony születési testsúly kockázatát. Ezért kiemelt szerepe van a folyamatos fogászati kontrollnak, a félévenkénti fogkőeltávolításnak, az íny állapotának nyomonkövetésének teljes terhességi ciklus alatt. Javasuljuk kismamáinknak a fájdalommentes EMS technológiát!
Várandóssággal megváltozik a hormonháztartásunk. Ez köztudott, de tudtad-e, hogy az ínyben is vannak ösztrogén receptorok és az ínyben fokozódik a gyulladás mértéke?

Hogyan történik a fogágybetegség kezelése?

paradontológia

Előzze meg, hogy az egészséges fogai meglazuljanak!

Az ínygyulladás megszüntethető a rendszeres rendelői szájhigiénés kezeléssel és a dentálhigiénikustól kapott, egyedi szájápolási tanácsok betartásával, a fogágybetegség kezelésére ennél komplexebb terápiára van szükség.

Fogak íny feletti részének tisztítása, fogkő eltávolítása, majd második körben az íny alatti terület depurálása: ezek dentálhigiéniai kezelések
Szájhigiénés tanácsok otthoni gyakorlása: a parodontológiai kezelés sikerének kulcsa a tökéletes otthoni szájhigiénia. 

Parodontológussal való találkozás: parodontológiai státusfelvétel – ezek lehetnének gombok a részletes kifejtésre zárt kürett, dióda lézeres tasakkezelés nyitott kürett, regeneratív műtét, csontpótlás.

paradontológia

Jelentkezz időben dentálhigiéniai kezelésre, ahol fény derül az ínyed állapotára és szükség esetén IDŐBEN jutsz szakorvosi kezeléshez! Az időtényezőnek nagyon fontos szerepe van a fogak megmenthetőségében!

Fogkőeltávolítás után kb 1-2 hétre érdemes rögzíteni.
Speciális milliméter beosztású parodontológiai szondával minden egyes fog 6 pontján megméri és rögzíti a tasakok mélységét. Így a parodontálisan érintett fogak kiszűrhetők. Rögzítésre kerül az esetleges vérzés helye, az ínyvisszahúzódás mértéke. A parodontológiai státuszfelvétel fájdalommentes, aktív gyulladás esetén enyhe kellemetlenséggel járhat, érzéstelenítés nem szükséges. A vizsgálat rámutat a parodontológiailag érintett fogara és kezelésük megkezdőthet.

 

Felhívjuk figyelmed, hogy a fogágybetegségek 90%-a félévenkénti fogkőeltávolítással elkerülhető!

 

3 1 scaled

Parodontológiai státusz felvétele:

Fogkőeltávolítás után kb 1-2 hétre érdemes rögzíteni.

Speciális miliméter beosztású parodontológiai szondával minden egyes fog 6 pontján megméri és rögzíti a tasakok mélységét. Így a parodontálisan érintett fogak kiszűrhetők. Rögzítésre kerül az esetleges vérzés helye, az ínyvisszahúzódás mértéke. A parodontológiai státuszfelvétel fájdalommentes, aktív gyulladás esetén enyhe kellemetlenséggel járhat, érzéstelenítés nem szükséges. A vizsgálat rámutat a parodontológiailag érintett fogara és kezelésük megkezdőthet.

Felhívjuk figyelmed, hogy a fogágybetegségek 90%-a félévenkénti fogkőeltávolítással elkerülhető.

1. Enyhe fogínygyulladás

Legtöbbször fájdalommentes, a fogkőben található baktériumok által fenntartott gyulladásos folyamat. A fogkő három fő összetevője biofilm, a nyál és baktériumkolóniák. Sajnos meglétéről általában nincs tudomásuk az embereknek. Sokszor káros szokások (dohányzás) vagy alapbetegségek teljesen elfedik a fogínygulladás tüneteit. Tökéletes fogápolás nincs, de ahhoz közeli lehetséges. Egyenre szabott otthoni szájápolási trükkökkel tudnak segíteni dentálhigiénikusaink Nekted!

2. kezdődő periodontitis

Ebben az esetben a fogtasak mélysége 4-5 milliméter. A gyulladás következményeként mélyülő fogtasakokat a gyulladt, fellazult íny és a fog között található fogkő súlyosbítja, ami hosszabb távon a tasakok további mélyülését eredményezi. Az íny fogmosáskor és a fogselyem
használatakor vérezni kezd, az ínyszövet pedig elkezd visszahúzódni.

paradontológia

3. Középsúlyos periodontitis

Ebben a stádiumban előfordulhat közepes mértékű csontvesztés. Az ínyszövet visszahúzódása fogérzékenységhez vezet. Fogak körüli fájdalom
és vérzés egyaránt tapasztalható. Amikor a fogíny eltávolodik a fogaktól, a természetes támasztórendszer meggyengül, és a fogak
meglazulnak. A fogtasak mélysége 6-7 mm között van. A kezelés részét képezi a tasakok belsejében lévő terület kitisztítása és fertőtlenítése.

fogágybetegség Győr parodontológus NyárFa Dent

4. Súlyos periodontitisz

A negyedik szakaszban az íny súlyosan fertőzött. A gingivális tasakok 7 mm-nél mélyebbek. A páciens rágás közben intenzív fájdalmat érez.
Gyakori a fogvesztés. A súlyos periodontitisz olyan egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe, mint a cukorbetegség, szívbetegségek, valamint bizonyos típusú rákbetegségek. A tasakok belsejének tisztítását és fertőtlenítését követően adott esetben csontpótlás illetve implantátum is indokolt lehet.

Periodontitisz és fogászati implantátumok

Fontos tudni, hogy a periodontitis nem csak a saját (természetes) fogakkal rendelkező pácienseknél, hanem implantátumok esetében is előfordulhat a fognyak környékén. A nem megfelelő tisztítás szintén gyulladáshoz vezet. Ebből kifolyólag javasoljuk, hogy szájsebészünk tanácsait követve mindig fordítson gondot az alapos, rendszeres fogmosásra.