Tel.: +3630/59-559-42           e-mail: info@nyarfadent.hu

1946488

Tel.: +3630/59-559-42          

Betétek fajtái – mit takar az inlay, onlay és overlay kifejezés?

A betétek fajtái többfélék lehetnek a fogászati szektor rohamos fejlődésének köszönhetően. Ezek azok, a fogtechnikus által készített tömések, amik még nem minősülnek koronának, de már többek egy hagyományos tömésnél. Három fajtáját különböztetjük meg, ezek az inlay, az onlay és az overlay, amelyek nem különböznek sokban, csak a felületük nagyságában és elhelyezésükben. Lássuk azokat a betétek fajtáit, amiket kiterjedt szuvasodás esetén használunk!

Betétek fajtái – miben különböznek?

A betétek fajtái között a lényegi különbség az elhelyezkedésük, lássuk, melyiket hogyan lehet beépíteni a szuvas fogakba:

  1. Az Inlay az a fogászati betétek fajtái közül, ami a fog rágófelületének központi részére helyezhetünk szuvasodás esetén. Ez a legkisebb méretű a három betét közül.
  2. Az Onlay már egy kiterjesztett inlay, hiszen ez a fogak csücskére is kiterjedhet, míg az inlay betétet inkább a barázdákban alkalmazzuk. Onlay-re legtöbbször akkor van szüksége a pácienseknek, ha a barázda és a fogcsücsök egyaránt károsodott.
  3. A legnagyobb méretű az Overlay az a betét. Ez a megoldás a rágófelszín egészére kiterjed, ezért szokták borítóbetétnek is nevezni. Ez a fajta fogtechnikusi tömés még nem számít koronának, ugyanis az overlay nem öleli körbe teljesen a fognyaki részeket. Előnye a koronával szemben, hogy ilyenkor nincs szükség teljes csiszolásra és csonk preparálásra sem.

42

Mikor alkalmazzuk a különböző betétek fajtáit?

A betétek fajtáinak használatát leginkább kiterjedtebb szuvasodás estén helyezzük előtérbe. Főleg gyökérkezelt fogaknál kerül rá sor, de számos más esetben is remekül teljesít. Rendkívül nagy előnye a hagyományos tömésekkel szemben ezeknek a fogtechnikusi betéteknek, hogy nem zsugorodnak, mindegyik fajtája alaktartó, valamint az adott felületre precízen illeszkedik. Készülhetnek műanyagból, kerámiából és aranyból is. Szerencsére ez a megoldás súlyosabban károsodott fogak, vagy gyökérkezelt fogak esetén is megoldást nyújt. Az elszíneződés minden esetben kizárható, nagy a kopásállósága és tartóssága.

Hogyan kerülnek fel a páciens szuvas fogaira ezek a betétek?

Az inlay, az onlay és az overlay betétek rendkívül egyszerűen felhelyezhetőek. Első alkalommal megtisztítjuk a problémás fogat mindenféle szennyeződéstől. Ezután következik a szuvas részek eltávolítása, valamint lenyomatot is veszünk, hogy pontosan illeszkedjenek a betétek. Majd következik ezeknek a betéteknek az elkészítése egy fogtechnikai laborban. Addig, amíg ezek el nem készülnek, egy ideiglenes tömést kap a páciens, hogy ne legyen a foga érzékeny, valamint, hogy a szennyeződések ne menjenek bele. Amint elkészülnek a betétek a fogtechnikusnál, ezeket precízen a helyükre tesszük és már készen is van az új, strapabíró fogbetét.

43

A NyárFa Dent szakemberei könnyedén és gyorsan megcsinálják a fenti procedúrát, amellyel megszabadítanak a hosszan tartó fájdalomtól. Áraink az alábbi linken elérhetőek, kollégáink pedig szívesen fogadják a hívásodat!

További bejegyzéseink

Az all-on-4 implantátum előnyei és felhelyezése

Több mint 30 éve bizonyítja hatékonyságát az all-on-4 implantációs technika, amely idő – és anyagbeli megtakarítást is eredményez. Sajnos sokan félnek a beavatkozástól, ugyanis például elsorvadt csont hiánya miatt nem mernek belevágni egy hosszadalmas és drága csontpótlásos-implantációs procedúrába. Az all-on-4 kezelés éppen ezeknek a pácienseknek lett kitalálva, hiszen egyetlen műtéttel, akár jelentős csonthiány esetén is alkalmazható.

Mit érdemes tudni a fogimplatátumokról?

A fogimplantátumokat olyan esetekben érdemes alkalmazni, amikor egy páciens egy vagy több fogát elveszítette, és szeretné pótolni őket egy stabil, időtálló megoldással. A beültetett implantátumok tulajdonképpen kis csavarok, amelyeket az állcsontba helyezünk be a művelet során, ezekre kerül a protézis vagy a korona. De ne szaladjunk ennyire előre, először járjuk körbe a fogimplantátumok világát!