Tel.: +3630/59-559-42           e-mail: info@nyarfadent.hu

1946488

Tel.: +3630/59-559-42          

3 kérdés és válasz a helyes szájhigiéniáról

A szájhigiénia az egyik legfontosabb téma a hétköznapi fogápolásban, mégsem esik róla elég szó. Pedig egy megfelelő rutin kialakítása és az otthonunkban végzett, helyesen kivitelezett tisztítás, nagyban hozzájárul a szép és egészséges fogak megőrzéséhez. Ráadásul a fogbetegségek kialakulásának kockázata is nagymértékben csökkenthető a megfelelő szájhigiénia fenntartásával. Miért érdemes jól megtanulni fogat mosni? Milyen termékek könnyíthetik meg a mindennapi rutint? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, olvass tovább!

Miért fontos a szájhigiénia?

A szájunk a testünk fontos része, amelyet nap mint nap használunk. Mégis az a tapasztalat, hogy jóval kevésbé vigyázunk rá és gondoskodunk róla. Általában akkor fordulunk orvoshoz, amikor már bekövetett valamilyen probléma, esetleg erős fájdalom jelentkezik. 

A megfelelő szájápolás alapvetően három fontos részből áll:

  • fogmosás,
  • a fogköztisztítás,
  • és rendszeres fogászati kontroll

Ennek hiányában olyan problémák léphetnek fel, mint fogkő kialakulása, fogszuvasodás, ínyproblémák és fogágybetegségek jelentkezése. A nem megfelelő tisztítás nagyban növeli a betegségek kialakulásának kockázatát amellett, hogy az különböző fogesztétikai problémák is hamarabb megjelenhetnek.

Hogyan mossunk jól fogat?

Ahogy olvashattuk, a szájhigiénia egyik legfontosabb lépése a fogmosás. Bár a fogmosás alapvető tevékenység, nem mindegy, mivel és hogyan ápoljuk a fogainkat. A legtöbb embert nem tanítják fogat mosni, így a kivitelezés sok helyen nem pontos és nem hatékony. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő eszközt alkalmazz és helyes mozdulatokkal tisztítsd a fogaidat! 

Bizonytalan vagy a helyes fogmosást technikát illetően? Ne aggódj, segítünk! Gyere el hozzánk és a NyárfaDent dentálhigiénikusai megtanítanak minden fontos lépésre!

A dentálhigiéniai tanácsadás alkalmával a szakember elemzi a fogsor állapotát és segít a helyes fogmosási technika elsajátításában, a mozdulatok begyakorlásában. Ezenkívül szükség esetén eltávolítja a lepedéket és a fogkövet, valamint válaszol az összes felmerülő kérdésre is. 

Milyen eszközöket érdemes használni?

A szájhigiénia milyenségét nemcsak a tisztítás gyakorisága határozza meg, hanem a folyamat közben használt eszközök is. Bár a technika nagyon fontos, az is sokat számít, hogy mivel ápoljuk a fogainkat a hétköznapok során. Természetesen a megfelelő szájhigiénia alapkellékei közé tartozik a jól megválasztott fogkefe. Ez lehet elektromos vagy manuális is. Amire érdemes odafigyelni, hogy ne válasszunk túl nagy fejű fogkefét, ezzel ugyanis jóval nehezebb lesz a tisztítás. A fogkefe sörtéje is számít, a túl kemény erősségű sörték könnyen felsérthetik az íny felületét. A fogkefén és a fogkrémen túl több olyan eszköz is rendelkezésre áll, amelyek segítségével még alaposabb munkát végezhetünk a tisztítás során.

Szájhigiéniát támogató eszközök:

  • fogselyem,
  • fogköztisztító kefe,
  • szájvíz,
  • nyelvkaparó.

FONTOS! A szájhigiéniai rutin része a rendszeres fogászati vizsgálat is. A kontroll a problémák megelőzésében vagy azok felismerésében segít. Ezt semmilyen egyéb eszköz nem váltja ki!

Várunk szeretettel a NyárFa Dent fogászatban!

További bejegyzéseink

Az all-on-4 implantátum előnyei és felhelyezése

Több mint 30 éve bizonyítja hatékonyságát az all-on-4 implantációs technika, amely idő – és anyagbeli megtakarítást is eredményez. Sajnos sokan félnek a beavatkozástól, ugyanis például elsorvadt csont hiánya miatt nem mernek belevágni egy hosszadalmas és drága csontpótlásos-implantációs procedúrába. Az all-on-4 kezelés éppen ezeknek a pácienseknek lett kitalálva, hiszen egyetlen műtéttel, akár jelentős csonthiány esetén is alkalmazható.

Betétek fajtái – mit takar az inlay, onlay és overlay kifejezés?

A betétek fajtái többfélék lehetnek a fogászati szektor rohamos fejlődésének köszönhetően. Ezek azok, a fogtechnikus által készített tömések, amik még nem minősülnek koronának, de már többek egy hagyományos tömésnél. Három fajtáját különböztetjük meg, ezek az inlay, az onlay és az overlay, amelyek nem különböznek sokban, csak a felületük nagyságában és elhelyezésükben. Lássuk azokat a betétek fajtáit, amiket kiterjedt szuvasodás esetén használunk!

Mit érdemes tudni a fogimplatátumokról?

A fogimplantátumokat olyan esetekben érdemes alkalmazni, amikor egy páciens egy vagy több fogát elveszítette, és szeretné pótolni őket egy stabil, időtálló megoldással. A beültetett implantátumok tulajdonképpen kis csavarok, amelyeket az állcsontba helyezünk be a művelet során, ezekre kerül a protézis vagy a korona. De ne szaladjunk ennyire előre, először járjuk körbe a fogimplantátumok világát!